Massage och massageutrustning

Av MG

I detta blogginlägg tänkte jag beröra frågor som alltid dyker om när man börjar massera människor, vare sig man masserar professionellt eller för hemmabruk.

Vad behöver man för utrustning? Om det är en massör som ställer frågan är det oftast först och främst en massagebänk. Beroende på till vad man ska använda sin utrustning och hur mycket man ska använda den så blir svaret olika. Vi har olika behov.  

Som privatperson eller som företag är det inte ovanligt att man köper en massagestol. Många av er har säkert sett massagestolar på spaanläggningar, på flygplatser eller i lite finare köpcentra.

Massagebänk

Det finns många olika sorters massagebänkar beroende på vilken sorts behov vi har. Tänker vi ha vår massagebänk för hemmabruk eller ska vi ha den professionellt?

För hemmabruk väljer många att ha en lite mindre massagebänk som är enkel att ställa undan och inte tar för mycket plats. Man bör när man köper massagebänk fundera på vilken bredd man vill ha på sin bänk. Det ska vara skönt för klienten att ligga på massagebänken och massören ska nå utan att behöva sträcka på sig. Det är också viktigt att fundera på hur man vill ha huvud och händer på personen man masserar. Själv tycker jag att det är bäst med en bänk där man har ett huvudstöd som är utanför bänken och händer och armar kan läggas under huvudet. Det är skönt att ligga i den ställningen en längre stund. Dessa massagebänkar brukar vara enkla att reglera så att man kan hitta ett bra läge så att kunden slappnar av, vilket förstås är viktigt om man ska få ett bra resultat.

Som professionell har man lite andra frågor att ställa. Vill man t.ex. ha en höj- och sänkbar bänk, vill man trampa upp den eller vill man ha en elektrisk? Hur mycket pengar vill man satsa? När man arbetar med massage är det viktigt att både kunden och massören har det bekvämt. Ska man satsa på att arbeta med detta bör man tänka på sin egen kropp, likaväl som på kundens.
Det är ganska vanligt att många massörer har en viss del av sin verksamhet ute på företag. Kanske kan en bärbar massagebänk vara bra. Här gäller samma tips om bredd och sådant som ovan men i tillägg bör man tänka på vikten på bänken. Man ska bära den ut och in till bilen och kanske upp och ner för trappor.

Massagestolar

En del företag man kommer ut till som satsat på massage som en del i företagens friskvårdsprogram väljer att även ha massagestolar. Dessa fantastiska stolar är lite av en dröm och helt perfekta som ett komplement till vanlig massage.

En massagestol i hög kvalitet är ett perfekt sätt att slappna av i kropp och själ en stund.

En massagestol är dyr men om man kan hjälpa sin personal att hålla sig frisk är det i jämförelse med arbetsskador, slitningar, spänningar och utmattning relativt billigt.

I en massagestol brukar man kunna välja mellan olika program och man brukar kunna välja hel- och halvkroppsmassage. Det går också att ställa in punktmassage för t.ex. nacke eller ben. De kan känna av din kropp och ge en individuell massage och man kan reglera hårdhet och längd på programmen. I en del stolar finns det värme och det kan även finnas hörlurar.

Det jag skrev innan om att det ska vara skönt att få massage gäller även i en sådan här stol. Ställ in den så det känns bra och försök sedan bara att slappna av.

Övriga utrustning

Förutom en bänk behöver man oftast någon form av massageolja eller en fet massagekräm, man behöver handdukar och filtar, en skärm för kunden att byta om bakom, värmelampa och kanske musik. Glöm inte att det är kunden som bestämmer.

Lite om massage

Många personer som kommer till en massageterapeut har problem men inte alla. En del går på massage för att det är skönt men gemensamt för alla är nog att man har en förväntan om att må bra. Därför ska du välja din terapeut med omsorg. Det är viktigt att din terapeut har både kunskaper och är lyhörd.

    Kinesisk Tui Na massage

Det gäller oavsett vilken massageform du väljer. Det finns t.ex. idrottsmassage, Thaimassage, Shiatsu, Tui Na, Aurvedisk Yogamassage, Svensk klassisk massage, taktil massage, lymfmassage, bindvävsmassage, hot stone massage och aromaterapimassage för att nämna några.

Ovan metoder arbetar lite olika. En del av dem arbetar muskulärt medan andra arbetar med till exempel lymfsystemet, avslappning eller en mer medicinsk behandling.

Innan du väljer massör och massageform bör du läsa på lite och fundera på vad du vill prova. En och samma massagemetod fungerar inte på alla. Alla tycker inte om att ligga ner eller kan inte av någon orsak, välj en massör som inte tycker att det är något problem. Trivs du inte med metoden eller din massör så byter du. Känns något obehagligt så säger du ifrån. Massage ska kännas bra.

9 Aug 2020