Fördelar med att Sluta Röka - För en Bättre hälsa

De flesta av oss vet att att sluta röka kan minska risken för en stor mängd olika sjukdomar och spara pengar på kostnaden för cigaretter, men det finns många ytterligare fördelar. Till exempel kommer rökavvänjning att hjälpa dig att:

Hur att sluta röka gynnar kroppen över tid

Visste du att när du slutar röka, börjar din kropp skörda fördelarna på så lite som 20 minuter efter din senaste cigarett?

1 timme

Inom de första 20 minuterna efter att du tagit din sista cigarett börjar din puls minska. Inom en timme bör din puls återgå till en normal nivå.

1 dag

Efter en dag av att sluta röka har kolmonoxidnivåerna i ditt blod sjunkit till en normal nivå. Din risk för hjärtinfarkt minskar också.

3 månader

Inom de första 2 veckorna till 3 månaderna efter att du slutat, börjar din cirkulation att förbättras och det gör även din lungfunktion. Din risk att få hjärtinfarkt börjar också minska.

9 månader

Senast den nionde månaden efter din sista cigarett bör du märka att du hostar mer sällan. Din lungkapacitet bör också fortsätta att förbättras och du bör uppleva en minskning av andnöd.

Vid denna tidpunkt börjar de hårliknande flimmerhåren som finns i dina lungor att ta bort överflödigt slem från dina lungor, vilket hjälper dem att fungera normalt. Detta förbättrar dina lungors förmåga att göra följande:

 • Reglera slemnivå
 • Rensa ut dina lungor.
 • Minska risken för infektion.

1 år

Efter ett år har din risk att drabbas av en hjärtinfarkt minskat avsevärt. Som tidigare rökare är din risk att utveckla kranskärlssjukdom nu hälften så stor som en nuvarande rökare.

10 år

Efter 10 år utan rökning har din risk att få en stroke minskat till samma risk som en icke-rökare. Din risk att utveckla följande typer av cancer minskar också med 50 %:

 • Mun
 • Hals
 • Struphuvud
 • Lungor
 • Njure
 • Blåsa

15 år

Efter 15 år av att vara rökfri har din risk att utveckla kranskärlssjukdom nu nått samma nivå som en icke-rökare.

Några andra fördelar med att sluta röka inkluderar:

 • Förbättrat smaksinne.
 • Ditt luktsinne återgår till det normala.
 • Dina tänder och naglar slutar gulna.

Spara pengar

Om hälsoförbättringar och mer social frihet inte motiverar dig att sluta, överväg de ekonomiska belöningarna. För att ta reda på hur mycket pengar du kan spara genom att sluta röka, ta kostnaden per dag för att röka och multiplicera den med 365 dagar. Överraskad? Multiplicera nu det beloppet med 10 så att du kan se hur mycket du kan spara under de kommande 10 åren.

Chansen är stor att du aldrig har funderat på hur mycket pengar du kan spara genom att sluta eftersom rökning är en normal del av din vardag. Just nu är du van vid att leva utan pengarna du spenderar på tobaksprodukter och förnödenheter. När du slutar ska det vara enkelt att byta från att betala för din vana till att lägga pengar på banken, där du istället kan se hur de samlas.

Din puls kommer att sänkas

Vad händer när du slutar röka idag? På bara 20 minuter sjunker din puls och ditt blodtryck. Dessutom kommer din risk för hjärtinfarkt att minska inom 24 timmar.

Dina sinnen kommer att förbättras

När ditt hjärta och lungor börjar läka kommer dina sinnen också att göra det. Du kommer att uppleva bättre syn och skarpare hörsel. Dessutom kommer ditt luktsinne och smak att förbättras avsevärt. Med dina smaklökar igång igen vet du vad det betyder... mer smakrik och njutbar mat.

Du får ett ljusare leende och bättre hy

Rökning kan leda till tandköttssjukdomar, tandlossning, hål och till och med oral cancer. Genom att sluta förbättrar du din munhälsa, och dina tänder kommer att lysa ännu mer. Dessutom blir din andedräkt fräschare. Din hud kommer att kännas fräschare och slätare, och rynkor som orsakas av rökning kommer att börja försvinna. Att sluta innebär också inga fler fläckar på dina läppar och fingrar.

Du kommer att hosta mindre

Under månaderna efter att du slutat kommer dina flimmerhår (små hårliknande strukturer som flyttar slem ut ur lungorna) att börja återfå normal funktion i dina lungor. Detta ger renare lungor och en minskning av hosta och andnöd.

Du kommer att lukta bättre

Rök fastnar på dina kläder och föremål runt ditt hem som draperier, handdukar, mattor och möbler. Genom att sluta kommer du inte längre att utsättas för kvardröjande rökpartiklar. Du kommer att lukta bättre, och när du tvättar allt kommer ditt hem (och bil) att lukta bättre också.

Ditt immunförsvar kommer att förbättras

Att stärka ditt immunförsvar är bara ytterligare en av många anledningar till att sluta tobak. Eftersom ditt immunförsvar inte längre utsätts för tjära och andra skadliga ämnen kommer det att bli starkare och du kommer att vara mindre benägen att bli sjuk. Att sluta ger ett längre och hälsosammare liv.

Du kommer att minska din risk för cancer

En av de stora fördelarna med att sluta röka är att du minskar risken för kroniska sjukdomar. Fem år efter att du slutade, halveras din risk för cancer i mun, svalg, matstrupe och urinblåsa. Tio år efter att ha slutat halveras risken att dö i lungcancer. Du minskar också din risk för diabetes, kranskärlssjukdom och stroke.

Många kämpar med att sluta röka men det finns hjälp att få. I Sverige är andelen rökare den lägsta i hela EU vilket beror på snuset. Nikotinpåsar och snus är bara två att alternativen som du kan välja mellan för att gå över till en rökfri, säkrare produkt.

Det finns många hälsofördelar med att sluta röka

Det finns många bra anledningar att sluta. Här är några hälsofördelar sammanfattade:

 • Rökning svälter huden på syre och gör den torr och grå. Du utvecklar rynkor runt ögonen och munnen mycket tidigare, och tjäran fläckar dina tänder och fingrar.
 • Rökare som inte slutar har en chans på 50% att dö av en rökrelaterad sjukdom – oftast lungcancer och andra lungsjukdomar som emfysem, hjärtsjukdomar och stroke.
 • Rökning är en viktig orsak till blindhet.
 • Att sluta kan också förbättra humöret och hjälpa till att lindra stress, ångest och depression.
 • Att sluta röka är en utmaning. När du väl har satt upp målet att sluta och lyckats kommer du att känna dig riktigt stolt över dig själv. Att sluta hjälper dig att anta andra utmaningar.
 • Ditt luktsinne och smak kommer att bli bä
4 Aug 2022