Vad är skillnaden mellan kiropraktor och naprapat?

Har du ont i rygg och axlar är du inte ensam. I takt med allt det blir allt vanligare att arbeta hemma har även antalet sökningar efter kiropraktorer och naprapater ökat. Distansarbete har många fördelar men få har samma ergonomiska utrustning som på kontoret. Det är lätt att slarva med arbetsställningen vilket är påfrestande för kroppen i längden.

Att ta sig till arbetsplatsen innebär även vardagsmotion och rörelse. Vid arbete i hemmet är det ofta inte många steg som behövs. För att bli av med spänningar och värk i muskler och leder går det att vända sig till antingen en kiropraktor eller naprapat. Dels för att lindra akut smärta men även få tips på olika övningar som hjälper.

Det här gör en kiropraktor

Kanske har du sett ett reklamtryck med “en kiropraktor i Göteborg som växer så det knakar” och visst finns det lite humor bakom. Det har att göra med att en kiropraktor arbetar mycket med ledmanipulation. Under en behandling kan det därför knaka till när låsningar och spänningar korrigeras.

Kiropraktorn specialiserar sig i regel på att behandla och arbeta med leder och muskler runt ryggraden. Många problem med axlar och nacke härrör från ryggen och kotorna som finns där. Genom ledmanipulation går det att återfå funktion och rörlighet igenom som minskar besvären. En kiropraktor kan även rekommendera övningar som går att utföra på egen hand.

Det här är naprapatens uppdrag

Naprapaten fokuserar på mjukdelarna och naprapati är egentligen en utveckling av kiropraktik. Ofta arbetar en naprapat med händerna och utför massage som inkluderar töjningar av leder, muskler och bindvävnad. Naprapater kan även arbeta med metoder som akupunktur.

Modern teknik gör att en del naprapater även använder metoder med ultraljud och elektriska impulser. När leder, muskler och ligament mjukas upp kan smärtan begränsas och det går även att återfå funktion. Många upplever att det blir lättare att röra sig och även naprapaten kan ge träningsprogram.

Många likheter mellan kiropraktorer och naprapater

För att bli kiropraktor krävs det fem års studier och närmare ett års praktiktjänstgöring. Yrkestiteln är skyddad i Sverige och det är Socialstyrelsen som utfärdar legitimationen. Naprapater studerar fyra år och tjänstgör minst nio månader hos en legitimerad naprapat för att få legitimation av Socialstyrelsen.

Det finns en hel del likheter i utbildningen och naprapatin är sprungen ur kiropraktik därför är det inte konstigt att vissa delar överlappar varandra. Det kan tyvärr även vara svårt att välja vem som är lämplig att gå till.

För att hitta rätt kan det istället vara lättare att vända sig till den person som är specialiserad på de besvär du har. Både kiropraktorn och naprapaten kan hjälpa dig med med smärta och värk om med hjälp av olika metoder.

20 Apr 2022