Varför avstå från Nestlé?

AV MJ

Vad vet du om företaget Nestlé? Ser du deras logga ibland? Gillar du rent av vad de gör? Här ska du få information som underlag för välgrundade val.

Nestlé är världens största livsmedelsföretag

Nestlé omsätter årligen 83 miljarder euro. Det tjänar de in genom att tillverka och sälja allt från drycker och vatten till barnmat och godis. Många av de varumärken som du känner väl till ägs av Nestlé. Några kända varumärken är After Eight, Lion, Smarties, Kitkat, Cheerios, Nescafé, Zoegas, Perrier och Vittel.

För att bli störst måste man sälja mycket och Nestlé säljer det som folk vill ha. Inte nödvändigtvis det mest hälsosamma utan det som är gott. Det finns i grunden ett problem med Nestlés produkter och det erkänner de själva. Därtill finns det andra problem med företaget som de talar tyst om eller vill motarbeta.

Primärt rör det sig om att få produkter i deras portfolio erkänns som hälsosamt. Därtill anklagas Nestlé för att få nyblivna mödrar att köpa deras bröstmjölksersättning istället för att amma samt att de kidnappar barn som slavar. Läs vidare för att få veta mer om dessa påståenden.

En majoritet av Nestlés produkter är ohälsosamma

För några månader sedan gick Financial Times ut med att Nestlé själv gjort en utvärdering av sin portfolio och kommit fram till att mer än 60 procent av deras produkter inte kan klassas som hälsosamma. Uppgifterna kommer från ett dokument som Nestlé själva har sammanställt. Det är värre inom vissa produktkategorier än inom andra.

Det är dock viktigt att veta att de inte har inkluderat barnmat och bröstmjölksersättning, kaffe, mat till husdjur, eller livsmedel för särskilda åkommor i denna utvärdering. Vi vet därför inte hur de själva ställer sig till de senare produkterna.

I Australien och Nya zeeland har de sedan 2014 ett märkningssystem som heter Health Star Rating. Initiativet är taget för att minska andelen överviktiga och människor med kroniska sjukdomar som orsakas av ohälsosam föda. Märkningen sitter på förpackningarnas framsida och ger ½ till 5 stjärnor beroende på hur hälsosam varan är inom sin kategori. En vara som får 3½ stjärnor eller mer betraktas som hälsosam eller snarare som ett av de hälsosammare alternativen inom sin kategori.

Man jämför produkter inom en kategori, inte emellan kategorier. Det innebär att jämförelser görs mellan flingor. Vilket paket med flingor är mest respektive minst hälsosamt? Det görs inga jämförelser mellan flingor och färsk frukt. De produkter som får 4 till 5 stjärnor ska inte betraktas som ett i sig hälsosamt födointag. Vi behöver alltid en variation av livsmedel för att må bra. En mix av produkter från olika kategorier med märkning 4 till 5 stjärnor utgör den bästa födan.

Nestlé har alltså gjort en genomgång av sina matvaror och kommit fram till att mer än 60 procent av deras sortiment inte klarar 3½ stjärnor. 37 procent har som minst 3½ stjärnor. 99 procent av Nestlés godis och glass klarar inte gränsen för hälsosam mat. 96 procent av dryckerna som ingår Nestlés protfolio klarar inte gränsen.

82 procent av Nestlés flaskvatten klarar gränsen. 60 procent av deras frukostflingor klarar gränsen. I kategorin frukostprodukter ingår även Nesquick som är en ren sockerbomb. Blanda med mjölk och få energi för att komma igång på morgonen. Deras slogan är "perfekt som frukost för att göra barn redo för dagen" lyder deras slogan. Den den får naturligtvis under 3½ stjärnor.

Eftersom märkningen är frivillig är det mindre attraktivt för företag som får ½ stjärna på någon del av sortimentet att sätta en märkning på sina produkter. Då faller delvis märkningen och de värsta produkterna slinker igenom utan varning eller möjligheter för kunden att göra en snabb bedömning.

Den del av sortimentet som ligger bäst till är växtbaserad mat som är ett alternativ till köttprodukter. I Sverige känner vi till dessa produkter under varumärket Hälsans kök. Ska vi då anta att produkterna från Hälsans kök är okej och klarar 3½ stjärnor rakt över? Vi kan anta att ett flertal produkter klarar 3½ stjärnor. Det finns ändå anledning att ställa sig tveksam till detta varumärke. Personligen har jag valt bort Hälsans kök precis som jag väljer bort allt annat som Nestlé ligger bakom. Det pågår nämligen en internationell bojkott av Nestlé.

Varför bojkottas Nestlé?

Problemen med Nestlé uppmärksammades på 1970-talet när det stod klart att Nestlé marknadsförde och sålde bröstmjölksersättning till kvinnor i fattiga länder med löfte om att det är bättre än att amma.

För det första finns det ingen ersättning som är bättre än att amma.

För det andra späder man ut bröstmjölksersättningen som är ett puvler med vatten och detta vatten är ofta smutsigt.

För de tredje är amning närmast kostnadsfri medan ersättning kostar pengar.

För det fjärde är det osäkert om ersättningen är tillräckligt näringsrik. Som en följd av att den är dyr späds den ut för mycket och därför minskar näringsvärdet.

För det fjärde har det framkommit att ett Nestlé-ägt kinesiskt barnmatsmärke har lagt i melamin i produkten för att det ska verka som att den är mer proteinrik än den faktiskt är. Melamin är i princip ett gift om man förtär det. Detta ledde till att sex barn i Kina dog av njursvikt och ytterligare diagnostierades med njursten.

Bortsett från melaminskandalen blir mödrar som ger barn bröstmjölksersättning snabbt beroende av ersättningen. När de inte kommer igång med amningen upphör produktionen av bröstmjölk och därför behövs ersättning tills barnet är stort nog att äta fast föda. Många barn dör vid tidig ålder för att de inte ammas. Därmed bidrar Nestlé till många barns för tidiga död. Detta ligger till grund för den internationella bojkott som har pågått länge.

Vårförbundet med barnmorskorna i spetsen står bakom en bojkott. Det gör de så länge deras internationella moderorganisation bojkottar. I Sverige bojkottar de dock enbart delar av sortimentet med fokus på kaffe-produkter. Andra organisationer har en total eller betydligt mer omfattande bojkott. Med det faktum att huvudparten av Nestlés sortiment är ohälsosam och att andra delar av sortimentet drivs på oetisk grund finns det ingen anledning att köpa deras produkter över huvud taget.

År 1981 gick Unicef och WHO samman för att minska marknadsföring av bröstmjölksersättning och för att informera om fördelarna med att amma. Kampanjen går under namnet barnmatskoden och bannlyser företag som marknadsför ersättning. Därför har Nestlé sedan dess varit bojkottat. Minskad amning ses som ett problem även i västvärlden.

Slaveri på kakao-odlingar

Nestlé och andra choklad-producenter har anklagats för att inte bara använda barn på sina plantage utan att det även förekommer slaveri. Ett uppmärksamma fall på Elfenbenskusten är nu fall för en rättegång i USA.

Underlaget kommer ifrån åtta barn som har kidnappats i Mali och förts till Elfenbenskusen för att där arbate som slavar på kakao-odlingar. Om deras berättelse stämmer måste det sticka särskilt hårt i ögonen på Nestlé som uttryckligen är emot barnarbete. Inför rättegången säger de att de hela tiden arbetar för att barnarbete ska försvinna. Om de nu fälls får man fundera på hur de genomför detta arbete.

För den som vill fördjupa sig i vad Nestlé anklagas för behöver man inte söka länge på nätet. Det är ett omskrivet företag som får mycket kritik. Slaveri är bara en i raden av skandaler.

Var nu noga med att skilja på vad som är anklagelser och kritik och vad som faktiskt är dokumenterat. Att det framkommer en rad anklagelser mot Nestlé är inte oväntat. Det är ett enormt stort företag med många mindre verksamheter över hela världen. Det är otroligt svårt att kontrollera allt som sker i det egna företaget. Att tidigare ha bedrivit och fortfarande bedriva marknadsföring för bröstmjölksersättning, som inte kan bestridas, gör att företaget får ögonen på sig. Många parter, inklusive konkurrenter, vill smutskasta Nestlé. Var noga med att uppgifterna stämmer innan du gör dina val.

Sammanfattning

Detta är en hälsoblogg och vi tar på oss att informera om vad som är hälsosamt och inte. Mycket av det som Nestlé står för, tillverkar och marknadsför är inte hälsosamt. Det erkänner de själva. En del av deras verksamhet är inte etisk. Det är därför de bojkottas.

Se till att vara välinformerad när du försöker göra dina val i livet mot en mer hälsosam livsstil. Att välja bort varumärken som bara säljer produkter för pengarnas skull, inte för att göra minsta samhällsnytta, är ett sätt att må bättre. Både i kroppen och i själen.

 

 

 

13 Jul 2021