Arbetsmiljö och ögonhälsa

Av MJ

Mitt i det mörka halvåret lägger jag märke till, i mitt eget beteende, att jag ofta söker starka ljuskällor för att kunna se vad som står i en normalstor text. En första reflektion är att det är så dunkelt ljus på vintern i allmänhet. Sedan kommer jag ihåg att min sambo har påpekat att jag kisar ovanligt mycket. Jag har dessutom sedan några månader haft mer huvudvärk än vanligt.

När jag hade passerat 30 år började jag kisa mycket och hade ofta huvudvärk. För min del var det nästan otänkbart att göra en koppling till synen. Jag hade nämligen under hela livet så långt pratat om hur bra syn jag hade. Däremot hade jag inte räkna med hur mycket man påverkas av att arbeta med skärm. Det var med andra ord allt terminalarbete som var orsaken till min nedsatta syn och i sin tur min huvudvärk med flera symtom.

Det var bara att skaffa sig en optiker och undersöka synen. Resultatet fastslog att jag var översynt. Det innebär att man ser suddigt på nära håll men bra på långt håll. Med nya glasögon blev det mycket lättare att läsa på både skärm och papper. Samtliga symtom försvann.

Ungefär vart annat år fick jag byta glasögon för att min översynthet förvärrades. Jag höll ju fortfarande på med terminalarbete. Varje gång det var dags att byta glasögon föregicks det av en period med svårigheter att läsa, mycket kisande och huvudvärk. Efter ett tag slutade synen att försämras. I alla fall mindre fort.

Nu går jag åter omkring med huvudvärk och har svårt att läsa i det dunkla ljuset. Det är naturligtvis dags att byta glasögon igen. Min optiker har dock lagt ned sin verksamhet. Optiker har precis som alla andra fysiska butiker fått konkurrens av e-handeln. Utmaningen i det hela är att en synundersökning är svår att genomföra online (än så länge). Även om jag vill handla online behöver jag ett recept först. När jag väl har det kan jag enkelt beställa glasögon på nätet. Då får jag hem flera bågar på prov och kan sedan skicka tillbaka det jag inte vill ha.

Den typiska dagen, denna vinter, börjar utan huvudvärk men värken tilltar så sakteliga ju längre dagen lider. På eftermiddagen gör det så ont att det hämmar allt arbete inklusive tänkande. Med andra ord är nedsatt syn ett hälsoproblem som påverkar allmänhälsan och vardagliga uppgifter.

Detta har arbetsmiljöverket tagit fasta på och klargör i sina föreskrifter att arbetsgivaren ska ordna med synundersökning och glasögon för terminalarbete som omfattar minst en timme om dagen, om undersökningen visar ett sådant behov. Man får med andra ord undersökning och glasögon betalade av sin arbetsgivare. Jag har precis själv påbörjat denna process.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter stannar inte vid glasögon för att förbättra ögonhälsan. Det handlar också om att ha en bra skärm med rätt kontraster mellan bokstäver och bakgrund, en bra arbetsställning samt bra belysning i arbetsrummet. Med ökad ålder blir det extra viktigt att man inte har dunkelt ljus där man arbetar.

Ljus är trots allt en nödvändighet för att vi ska kunna se. Utan ljus blir det mörkt och synsinnet upphör att fungera. Lite ljus ger partiell syn men det blir sällan bra nog för att vi ska kunna se några detaljer. Ibland ser vi så fel i dunkelt ljus att vi tror oss se något annat av vad som faktiskt finns framför oss.

”Troll spricker i solen” är ett uttryck som kan tillämpas på skillnaden mellan dunkelt ljus och starkt ljus. I dunkelt ljus kan vi se fel, då dyker förvridna föreställningar upp i våra sinnen. I starkt ljus, vanligtvis normalt dagsljus under sommarhalvåret, ser vi allt med klarhet och då försvinner våra förvridna föreställningar.

Arbetstagare behöver känna till vilka rättigheter de har. Var påläst och ställ krav. Det är ju trots allt arbetsgivaren som får nyttan av det arbete man utför vid skärmen. Därför är det rimligt att arbetsgivaren ser till att arbetsförhållandena är goda nog, eller ännu hellre optimala för uppgiften.

Synsinnet är i en mening det viktigaste sinnet. Det tar emot ungefär 80 procent av all information som når hjärnan via sinnesorganen. Om synen förstörs eller försämras, försämras också en del av vårt mentala liv och vårt välbefinnande. De flesta kan, som en följd av detta, inte utföra sitt jobb längre. Vissa menar att nedsatt syn kan försämra livskvalitén så mycket att man blir nedstämd eller deprimerad.

För min del leder huvudvärken till en viss orkeslöshet. Jag äter värktabletter när det är som värst. Vissa kanske tycker att man kan ta en till två värktabletter varje eftermiddag. Själv vill jag klara mig utan så långt det är möjligt. Nu när det mesta tyder på ytterligare försämrad syn kan jag börja se mer optimistiskt på tillvaron. Det kommer att bli bättre ganska snart.

Om du har huvudvärk, lite dimmig syn och kisar mycket är det bäst att gå till en optiker. Värktabletter tar bara bort värken som orsakas av dålig syn. De ger dig inte bättre syn. Vänta inte för länge. Återställ din ögonhälsa och ditt välbefinnande så snart du kan.

9 Jan 2020