Barfotalöpning

Av: MJ

I detta inlägg skriver jag inte som expert utan som entusiastisk amatör.

År 2011 tog jag upp löpningen på allvar efter flera år av fysisk inaktivitet. Normalt tycker jag om bollsporter som innebandy, tennis eller badminton. Dessa sporter kräver mycket av din fysik och är ofta dessutom nedbrytande för kroppen. Det är inte ovanligt att både motionärer och proffs får skador av att utöva dessa sporter. Att löpa kan däremot vara uppbyggande. I alla fall barfotalöpning.

Det är lustigt hur många reagerar på "nymodigheter" som något att vara skeptisk mot. Varför ska man springa med skor som inte ser ut som skor utan snarare som ett extra tunt lager skinn runt foten? Faktum är att barfotalöpning inte är en nymodighet alls utan det ursprungliga sättet att springa. Det fanns inte så mycket till skor att ha på sig när människan för många hundra tusen år sedan skulle springa ikapp sina byten.

Människan är en långdistansare

De som såg Usain Bolt när han var som bäst, när han slog världsrekord på 100 meter och 200 meter, kan lätt förledas att tro att människan är en snabb varelse. Inte ens den snabbaste av oss är en snabb sprinter jämfört med många andra arter. Det är på långa distanser vi har en chans.

Om man ska kunna springa långt och trötta ut sitt bytesdjur behöver man inte bara en fantastisk kondition, d.v.s. hög hjärt-lung-kapacitet, utan även ett sätt att springa som inte sliter på ben, leder och muskler. För 100 000 år sedan eller ens för 10 000 tusen eller 1000 år sedan fanns det inte löparskor med luftkuddar. Då fick man springa barfota eller med extra skinnsulor som man band fast runt foten.

För att kunna springa långt med bar fot måste man ha en teknik som tål stötarna vid varje fotisättning. Den tekniken har återuppfunnits för några decennier sedan för att de som vill ska kunna springa utan avancerad teknologi som fortfarande sliter på kroppen. Barfotalöpning sliter inte. Det kanske till och med bygger upp.

Grunderna i barfotalöpning

För att förstå tekniken för barfotalöpning kan man tänka på hur man rimligtvis springer uppför en backe. Det blir helt fel om man sätter i hälen vid nedslaget. Man måste springa på tårna för att ta emot stöten och få spänst i avtrampet.

Om man tränar på att springa uppför bygger man upp den muskulatur som behövs för att springa barfota. När musklerna är starka nog kommer de att bära upp kroppen utan några hårda stötar.

De hårda stötarna uppstår när ben pressas mot ben, vilket sker när man belastar hälen med hela sin kroppsvikt. Hälbenet och språngbenet bär upp skenbenet som stöter mot knäskålen som i sin tur stöter mot lårbenet osv. Att springa på hälarna innebär att man skapar stötar upp igenom hela kroppen.

Precis som när man sätter ned framdelen först när man springer uppför gör man detsamma när man springer på platt mark. Det hjälper om man är lite framåtlutad men idealet är att man är helt rak i kroppen.

De som har mätt steglängd menar att man tar kortare steg när man springer barfota på tårna än när man springer på hälarna. Jag tror att det är lite personligt. När jag springer med barfotaskor föreställer jag mig att jag tar höjdhoppsansats. Höjdhoppare tar ofta långa spänstiga steg. Allt beror på hur man bygger upp musklerna och spänstigheten när man tränar.

Barfotaskor

Det finns i grunden tre olika sorters barfotaskor. Den första sorten kallas tåskor då man har fickor för varje tå. Man sätter verkligen på sig ett extra lager hård med flexibel hud. Många gillar denna variant då den känns mest urpsrunglig och naturlig.

Jag som har en lång stortå föredrar barfotaskorna som ser ut som en traditionell sko.

Det tredje alternativet är en sandal. Många som börjar med barfotalöpning vill även ha barfotaskor till vardags. En barfotasandal är ett gott val. Vissa ser det som bra nog för att springa i också.

Poängen med en barfotasko är inte att ge svikt eller stöd. Det är huvudsakligen att ge en viss tålighet mot underlaget. Sulan är av hållbart gummi som inte låter en vass sten tränga igenom och skada foten. Sulan skyddar mot underlaget.

Den genomsnittliga barfotaskon håller längre än den genomsnittliga traditionella löparskon. Hur länge en sko håller beror på hur mycket man använder den. En barfotasko är en enklare konstruktion än higt-tech-skor vilket gör att det finns färre delar som kan slitas, färre limningar som kan lossna och färre sömmar som kan brista.

Underlaget

När man lär sig springa barfota ska man välja ett mjukt underlag. En skogsstig är idealet men det går också att springa på gräs, grus eller flis. Att springa på asfalt rekommenderas inte i början.

Efter några månaders träning kan man springa på nästan vilket underlag som helst. För min del var det inte för hårt att springa på asfalt när musklerna är tränade.

De verkliga fördelarna

För egen del kan jag säga att jag började få problem med knälederna varje vår. De första säsongerna tog jag glucosamin och det hjälpte. När jag började med barfotalöpning upphörde värken i knälederna efter några löparrundor. Barfotalöpningen byggde upp muskulaturen och förhindrade slitage på lederna.

När man lär sig att springa rätt, d.v.s. med musklerna och inte med skelettet, får man en bättre hållning. Starkare muskler ger en starkare kropp. En starkare kropp ger bättre hållning både när man stor, grå och springer.

Man måste inte vara långdistansare för att springa barfota. Själv är jag något av en medeldistansare. Jag föredrar att springa fyra till fem kilometer per runda. Hittills har jag aldrig sprungit längre än åtta kilometer med barfotaskor.

När det börjar bli halt och snö gör man klokt i att inte springa utomhus längre. Jag märkte dock att barfotastilen gav ett bättre och stadigare grepp. Jag kände aldrig att jag riskerade att halka trots att det var halt. Detta är inget jag rekommenderar andra att testa. Det är bara en intressant iakttagelse.

Om du tycker att ovan beskrivning verkar tilltalande kan du vända dig till en professionell instruktör som till och med kan erbjuda provlöpning på ett löpband. När man springer på löpband kan instruktören göra en analys av vad som behöver justeras för att få in den bästa stilen.

Tror du att detta kan vara något för dig? Testa.

Du som har testat eller sprungit länge får gärna dela med dig av dina erfarenheter.

23 Aug 2019