Hälsokontroll och blodprover

Av MJ

När jag av olika skäl är osäker på mitt hälsotillstånd och söker hjälp på närmaste vårdcentral så har de antingen ont om tid eller så vill de inte ta blodprover som testar mer än det mest grundläggande. Många av oss självdiagnosticerar på nätet och vill kolla upp både det ena och det andra. Där blir det vanligtvis stopp. Det enda alternativet är att vända sig till en privat aktör, som t.ex. Medisera, som tar så omfattande prover som du betalar för.

Efter jul och nyår

För min del händer typiskt en av två saker efter jul- och nyårsledigheten. Det ena handlar om maten man äter, som ibland visar sig vara dålig, och det andra handlar om hur kroppen reagerar både på den ökade stressen runt jul och när stressen släpper strax efter jul.

Runt jul äts det extra fet mat och om man besöker flera släktingar och vänner blir det förmodligen lite för mycket av det mesta. Mat som står framme länge kan dessutom vara full med bakterier. Själv får man ofta matrester som man äter dagarna efter julhelgen. Min mage brukar reagera. Om symtomen är lite ovanliga kan man misstännka diabetes typ 2 och en rad andra sjukdomar. Det är då man vänder sig till sjukvården för hjälp.

En hel höst under ganska hög stress kan gå relativt bra men när man blir ledig så händer det märkliga saker i kroppen. Det är som att kroppen har lyckats fungera normalt under hela hösten trots för lite sömn och för dålig mat. Kroppen borde vara ordentligt misskött. När man har chans att varva ner upptäcker man hur illa det är men symtomen pekar åt så olika håll att man inte vet vad som är fel. Är det bara brist på vissa mineraler och vitaminer?

Det är när man får dessa symtom som man vill göra en ordentlig genomlysning av hälsan och helst ta omfattande prover som kan tala om vad det är. Brister på spårämnen kan ofta lösas enkelt med tillskott. På kort sikt. På lång sikt behöver man lägga om sina livsvanor så att man inte bryter ner kroppen.

Hälsokontroll

Det är inte enbart kring jul och nyår som människor är oroliga kring sin hälsa. Det kan ske nästan när som helst. Hur ofta bör man göra en hälsokontroll? Svaret på frågan beror på ålder, livssituation, sjukdomar i släkten osv. Rekommendationerna varierar från ett till fem år mellan varje kontroll. Vid symtom ska man naturligtvis inte vänta.

Vi lever i en väldigt märklig tid där vi jobbar över vår förmåga, tränar istället för att återhämta oss och äter det vi hinner. Detta kommer förr eller senare att slå tillbaka. Var och en behöver ifrågasätta tilltron till sin egen förträfflighet och inse att det kan vara på väg åt fel håll med hälsan. Det är bättre att testa sig innan det går för långt. Potentiella orsaker till sviktande hälsa finns ju uppenbarligen.

Människor som lever i storstadsregionerna är troligare i riskzonen. Gör en hälsokontroll i Stockholm där det finns resurser. I varje stad som erbjuder denna tjänst finns det mer än ett provtagningsställe vilket gör det enkelt att få det gjort.

Kostnader

Att besöka en vårdcentral är subventionerat. Vi betalar inte vad det verkligen kostar. En del av den verkliga kostnaden har vi betalat genom skatten. Många tycker att man inte ska behöva betala extra för att få vård. Den offentliga vården har begränsat med resurser och kan därför inte erbjuda mer än det nödvändigaste. Du som är orolig för din hälsa men inte har några tydliga symtom är svår att diagnosticera och behandla med begränsade provtagningar. För att få en fullständig provtagning får man vara beredd att betala.

Vilken kostnad är störst? Du betalar några hundra extra för att få ett komplett provsvar eller du betalar med din hälsa när du avstår en god diagnos? Det är upp till var och en att välja. Vi ska i alla fall inte tro att vi kan få mer än vi betalar för.

Specialisterna på våra nya folksjukdomar finns ofta hos privata aktörer.

29 Dec 2020