Hälsporre och behandling
Av MG
I detta inlägg tar jag upp vad hälsporre är, varför man får hälsporre och hur den kan behandlas. Hälsporre är mycket vanligt och det är många människor som har problem med det utan att riktigt veta vad de ska gör åt det. Här nedan får du lite tips och information som kanske kan hjälpa.
Vad är hälsporre?
Hälsporre (lat. Plantar Fasciit) är en mycket vanlig orsak till hälsmärta. Problemet orsakas ofta av en inflammation i ett ligament som löper längs med den nedre delen av foten och hälsporren beror på en överbelastning av senan i hålfoten.
Plantar Fasciit-ligamentet består av fibrösa vävnadsband som går mellan hälben och tår och som sträcks varje gång du tar ett steg. Denna sena är bred och tjock och den är ett viktigt stöd för foten. Man kan få ont i hälen om man överbelastar denna sena. Ibland bildas också ett kalkutskott, en påbyggnad av själva benet på undersidan av hälen. Den ser ut som en sporre på röntgen och kallas därför för hälsporre.
Smärtan som uppstår vid hälsporre ligger vanligtvis nära den plats där fascia fäster vid calcaneus, hälbenet. Den smärta som uppstår i samband med detta är ofta mycket besvärligt och man kan ha den under en längre tid. Besvären kan vara ganska svåra att behandla om det inte sköts ordentligt och risken att en hälsporre kommer tillbaka är hög.
Symtom
När du har hälsporre brukar det göra ont under eller på sidan av hälen när du går eller står. Smärtan brukar gå över när du rört på dig en stund men den brukar också bli värre ju mer du belastar den under dagen.
Symtomen kan variera ganska mycket men oftast gör smärtan det omöjligt att gå några längre sträckor. Smärtorna blir värre om du går på hårt underlag eller om man under en längre stund bär på något tungt.
Den vanligaste klagomålet man hör från personer som lider av Plantar Fasciit är en brinnande, huggande eller värkande smärta i hälen. Smärtan minskar under natten när man inte belastar foten och återkommer när man ställer sig på foten igen. Smärtan minskar vanligtvis när man varit stilla för att återvända när man varit fysiskt aktiv ett tag.
Hälsporre kan identifieras genom att man böjer upp stortån och samtidigt trycker på hålfoten. Precis i övergången mellan hålfot och valvstödet känner man tydligt smärtpunkten. Ibland kan det också bli en lokal svullnad och rodnad över problemområdet.
Det är vanligt att man upplever morgonstelhet och igångsättningsproblem. Första stegen på morgonen smärta ofta intensivt och foten upplevs stel och svår att belasta.
Orsaker till hälsporre
Det finns ett antal orsaker till hälsporre. Ligamentet under foten fungerar som ett gummiband och det absorberar en betydande del av vår vikt och tryck. På grund av denna funktion kan man få problem av flera olika orsaker.
Vanligt är en överbelastning av fysisk aktivitet, idrottare är särskilt benägna att få denna åkomma. En annan orsak är artrit, som i vissa fall kan orsaka inflammation i senor. Diabetes är ytterligare en orsak som kan ge upphov till hälsporre. Vanligt är också att man har en överpronation i foten. Det allra vanligaste är dock att du bär felaktiga skor och att viktfördelningen blir fel under promenader.
Behandling
I de flesta fall kräver inte Plantar Fasciit någon kirurgisk behandling för att stoppa smärtorna. Det finns istället en hel del andra saker man kan prova för att bli av med sina symtom.
- Se till att du har bra skor
- Värm upp foten innan du börjar använda den
- Gå aldrig barfota på hårda underlag
- Prova stötdämpande inlägg i skorna eller kanske specialstöd mot pronation
- Vila från motion som innebär att du ska stå och gå och prova istället andra träningsformer som tex. simning och cykling
- Personligt utformade skosulor
- Fysioterapi
- Stretchövningar utformade för dessa problem
- Tejpning som ger hälen ett stöd
- Kompressionsstrumpor som kan avlasta foten
- En läkare kan ge en kortisonspruta men det i sig innebär att du kanske inte känner att du överbelastar foten
- Stötvågsbehandling
- Nattskena som sträcker ut senan under natten så att du slipper morgonstelhet och smärtor i foten.
- Operation
- Gå kortare promenader när foten blir bättre och utöka succesivt längden
Hälsporre är svårt att få bukt med och om du märker att du inte blir av med din smärta i hälen relativt snabbt så har vi ett förslag, sök hjälp från hälsporreklinken eller någon annan klinik som har specialiserat sig på just dessa återkommer.
Övningar
Det finns ett antal övningar du kan göra för att lindra din Plantar Fasciit
1. Hälsporre orsakar att människor upplever intensiv hälsmärta på morgonen när de tar första stegen efter att komma ut ur sängen. Denna smärta kommer från åtstramningen som uppstår under sömn. Att sträcka på sig eller massera stället för hälsporren före du kliver upp hjälper dig att minska hälsmärtan. Sträck ut din fot genom att spänna den upp och ned 10 gånger. Starta inte dagen med att gå barfota på hårda golv.
2. Medan du sitter kan du rulla en tennisboll under din fot. Kan du, gör gärna denna övning även stående.
3. Ställ dig på golvet med ansiktet vänt mot en vägg och händerna på väggen i ögonnivå. Placera benet du vill sträcka ut ett steg bakom ditt andra ben. Försök hålla hälen på golvet. Böj ditt främre knä till du känner att det sträcker i det bakre benet. Håll sträckt i 15-20 sekunder, upprepa 4 gånger.
4. Greppa en ihoprullad handduk i båda ändarna, placera den under hälen och håll kvar. Dra försiktigt handduken mot dig samtidigt som du håller ditt knä rakt. Håll så här i 15-20 sekunder, upprepa 4 gånger.
Lycka till.
Andra inlägg
- Vad är skillnaden mellan fettlösliga och vattenlösliga vitaminer?
- Fördelar med simning – Varför är det bra att simma?
- Fördelar med att Sluta Röka - För en Bättre hälsa
- Vad är skillnaden mellan kiropraktor och naprapat?
- 5 hälsoprodukter som kan ge dig extra ork
- Främja en hälsosam arbetsplats
- CBD olja används för personer med psykisk ohälsa
- Vad är det för skillnad på att vara vegan och att vara vegetarian?
- Varför avstå från Nestlé?
- Om meditation