Hur du håller huvudet kallt i hög sommarvärme

 

Av: MJ

Jag ska börja detta inlägg med att ge en bakgrund om den evolutionära utvecklingen av människans hjärna. Människan utmärker sig i fler avseenden när det gäller hjärnans storlek och kapacitet jämfört med andra arter. Detta bör man ha med i tankarna när man ska hålla huvudet kallt.

Den mänskliga hjärnan är inte störst i djurriket men den är störst i förhållande till kroppens vikt och volym. En stor hjärna är energikrävande och värmealstrande. För att hålla nere energiåtgången i hjärnan behöver man hålla den sval. I annat fall går energi åt för att hantera temperaturregleringen istället för att utföra det som hjärnan är bäst på, nämligen att tänka. Samtidigt behöver man hålla den sval för att den ska fungera godtagbart, vilket hjärnan inte gör om den blir överhettad. Det är dock svårt att hålla den sval när det är riktigt varmt. Svalkan behöver delvis komma utifrån. En trolig lösning, som vi har fått genom ett evolutionärt urval, är att hålla huvudet högt för att kunna hålla det svalt.

Tänk dig att du går barfota på en varm asfaltsväg eller på en varm sandstrand. En riktigt varm dag är underlaget så varmt att det bränns på fötterna. Om du med ledning av detta skulle gissa var det är varmast, några decimeter ovanför marken eller en och en halv meter ovanför marken, skulle du sannolikt gissa närmast marken. Om du gissar att det är varmast en och en halv meter över ytan för att värme stiger tar du inte hänsyn till att det alltid är varmast närmast den varma källan medan värmen avtar med avståndet.

En slutsats är att om vi människor hade gått på alla fyra hade vårt huvud kommit närmare den brännheta marken. Tack vare att vi går upprätt kommer vi visserligen liiiiite närmare solen men vi kommer längre ifrån marken som samlar värme på ett annat sätt än luften runt vårt huvud gör.

Evolutionsforskare har ganska nyligen kunnat konstatera att våra förfäder reste sig på två ben innan hjärnans storlek började öka. Tvåbentheten är alltså en god förutsättning för en större hjärna och framför allt att hålla hjärnan sval. I och med denna bakgrund har vi lärt oss något om hur man håller huvudet kallt och varför det är så viktigt.

 

Mina 10 bästa tips på hur man håller huvudet kallt (eller vad man ska undvika för att slippa en överhettad hjärna):

1. Det första jag måste göra är att slå sönder en utbredd och felaktig föreställning kring användandet av fläktar. En fläkt är en elektrisk apparat. I denna apparat omvandlas elektricitet till rörelseenergi. Vid varje omvandling från en sorts energi till en annan uppstår ett tillskott av värme. Den rena elektriska energin kan nämligen inte till hundra procent omvandlas till rörelseenergi. Så effektiv är inte omvandlingen, faktisk ingen energiomvandling. En del av den energi som inte blir till rörelseenergi blir därför till energi i form av värme. En fläkt flyttar på luft och det skapar en känsla av svalka men det är en illusion. I själva verket blir rummet som fläkten står i varmare och varmare på grund av den värme som motorn i fläkten avger. Du tror att du svalkas men i själva verket vänjer du dig sakta vid ökad temperatur. Sluta använda fläktar.

Bilden visar hur mycket varmare det är runt motorn än i omgivningen. Denna värme sprider sig.

2. En AC är ett bättre alternativ än en fläkt. AC:n kyler faktiskt ned luften i rummet, genom att leda ut värmen ur rummet, och reducerar en del av luftfuktigheten som gör att lyften känns mindre kvav. Nackdelen med att använda AC för länge är att luften blir för torr och då blir man också torr i slemhinnor i ögon, mun och hals. Det kan skapa irritation och obehag.

3. Vistas inomhus när det är som varmast. Dra ned persienner och rullgardiner på solsidan så att solljuset inte värmer upp inomhusmiljön.

4. Om du har flera våningar i bostadshuset märker du att det är varmar på övervåningen och kallare i källaren (här gäller principen av värme stiger uppåt). Undvik övervåningen när det är som varmast. Spendera tid i källaren då och då. Du kommer att märka när du kommer upp från källaren att luften är fuktigare och varmare. Det är verkligen en markant skillnad. Man får möblera någon del av källaren på ett mysigt sätt och läsa en bok eller utföra någon annan stillsam aktivitet.

5. Om du är utomhus ska du inte ligga på marken för länge. När marken väl blir uppvärmd avger den mer värme än vad luften en bit ovanför marken gör. Det blir inte bättre för att man är på en takterras. Även där är det varmas på marken/golvet.

6. Det kan låta rent kontraproduktivt men (svarta) ullkläder som täcker hela kroppen reglerar temperaturen mot huden riktigt bra. Ullkläder håller dig varm på vintern och sval på sommaren.

7. Ett välkänt sätt att svalka sig är att bada i havet, i en sjö eller ta en kall dusch. Att duscha blir kostsamt i längden och är en dålig idé om det är vattenbrist.

Om man har långt till närmsta badplats finns det några enkla och ganska effektiva sätt att hålla sig sval (tips 8-9).

8. Om du inte vill slösa på vatten räcker det om du håller fötterna och händerna i kallt vatten. Blodet svalkas bra vid handlederna och vristerna där blodkärlen är ytliga. Svalt blod tar sig till huvudet och undviker att hjärnan överhettas.

9. Mitt favoritknep, som många säkert tycker är konstigt, är att ha en fuktig handduk i kylskåpet en stund. Därefter lägger man den på nacken så att den svalkar blodet och huvudregionen. Man kan ha två handdukar så att en är i kylen medan man använder den andra. På detta sätt kan man klara riktigt höga temperaturer.

10. Ät kall mat (glass) och drick kall dryck (isvatten). Drick mycket kallt vatten.

 

Detta är mina bästa tips som jag kommer på just nu (när jag är klar i huvudet eftersom det inte är så farligt varmt). Kommentera gärna dessa förslag och kom med egna förslag.

Försök att njuta så mycket det går av sommarvärmen.

3 Jul 2019