Om meditation

Av MG

Meditation beskrivs som allt från ett sätt att leva till en snabbfix för att må mindre dåligt. Trots att människor världen över har använt meditation i tusentals år finns det skeptiker. Man behöver beakta flera sidor av meditation för att få en bättre förståelse. Kan man till att börja med prata om meditation som ett enhetligt fenomen? Är meditation en väg till ökat välbefinnande?

I detta inlägg kommer jag att lite kortfattat ta upp vad meditation är, varför det är bra att meditera, benämna några vanliga meditationstekniker samt diskutera om alla kan meditera. Tanken med detta inlägg är också att bemöta den kritik som en del riktar mot meditation där de menar att den får en del människor att må dåligt.

Vad är meditation?

Meditation kan vara många saker men det som är gemensamt är att det är en metod för mental och/eller fysisk avslappning.

Det finns flera uttryck för meditation, man kan till exempel sitta i kontemplation, stilla begrundan, vara försjunken och lyssna inåt men man kan också använda sig av olika föremål eller ljud för att stilla sinnet. Meditation kräver koncentration och den kan utföras kortare eller längre stunder.

Meditation har funnits i tusentals år och finns i många kulturer och därigenom skiljer sig också meditationens språk från plats till plats.

Varför är det bra att meditera?

Det finns olika orsaker till att meditera som till exempel religiösa orsaker, hälsa och avslappning.  Oavsett vilken metod man väljer så ger meditation en stunds vila från vardagens ständiga brus.

Vår hjärna utsätts för oerhört mycket stimuli under en dag och om vi inte ger den en chans att vila finns det en risk att den blir överbelastad och olika symtom som trötthet, koncentrations- och sömnsvårigheter uppstår. När man mediterar låter man sinnet vara koncentrerat och man fokuserar på en sak, till exempel ett föremål, sin andning eller något annat. Genom att ta en stunds meditation kan våra stressreaktioner stillas och vi kan bli mer närvarande i oss själva.

I väst används ofta meditation som en metod för avslappning och man har kunnat påvisa fysiologiska förändringar som är motsatta till stressreaktioner. Till exempel har man kunnat visa att meditation:

  • Sänker och stabiliserar blodtrycket
  • Ökar koncentrationsförmågan
  • Balanserar vårt humör
  • Bidrar till att vi sover bättre
  • Kan lindra symtom vid ångest, oro och depression
  • Kan ge en bättre självkänsla och en fördjupad självkännedom
  • Ökar vår medvetna närvaro i nuet
  • Kan hjälpa till att hantera kronisk smärta
  • Påverkar signalsubstanser och hormoner samt kan sänka kroppens nivå av kortisol över tid
  • Studier pekar på att hjärnans plasticitet ökar, dvs. hjärnans förmåga att lära nytt och det är därför intressant som en metod vid ett flertal sjukdomar.

Precis som när man går på gymmet och tränar och då bygger sina muskler kan man med hjälp av olika sorters meditation träna olika delar av hjärnan. Att bygga sina muskler tar tid och det gör det även om man vill uppnå goda effekter av meditation.

Hur gör man när man mediterar?

Eftersom meditation har funnits i alla kulturer och i tusentals år finns det oerhört många sätt att meditera. Några av de mest kända är Trancendental Meditation (TM), Mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR), Zazen (zen-meditation), Vipassana och Trakata.

Utan att beskriva någon av ovanstående meditationstekniker i detalj så handlar de om att koncentrera sig. Att fokusera på en kroppsdel i taget, att fokusera på sin andning, sina tankar, ett föremål eller ljud. Att tillåta sina tankar att komma men också att lämna dem. Att stilla sinnet och få en stunds vila.

Man kan också meditera över olika ord som till exempel medkänsla, självkärlek osv.

Meditation kan utföras liggande, stående, gående eller precis hur man vill när man vill. Det vanligaste är nog att man sitter antingen på en stol eller med korslagda ben.

Ett meditationspass kan vara länge men även ett par minuter ger goda resultat. Många sjukgymnaster rekommenderar 10 sekunder några gånger i timman för att ge hjärnan vila och återhämtning.

För en nybörjare är det också lämpligt att börja med korta pass och en enkel metod att komma igång att lugnt och stilla iaktta ett föremål.

Kan alla meditera?

Ja, alla kan meditera. Det handlar om att hitta den meditationsform som känns bäst för dig. Att hitta den metod som känns bra och som passar i ditt liv. Det finns inga rätt och fel utan det viktigaste är att göra det. Den som mediterar regelbundet kommer att märka skillnad med tiden.

Kritik

Det har framförts kritik emot meditation. En del menar att meditation framkallar ångest, att en del människor som börjar praktisera meditation mår dåligt.

Jag menar att det inte är meditationen som sådan som framkallar ångest. Det är snarare så att den ångest som en del människor bär på blir tydligare när man mediterar. Vårt psyke tycks fungera som så att om vi sätter oss ner och blundar och försöker att inte tänka så dyker det upp tankar. Det som är mest känslomässigt laddat, vare sig det är positivt eller negativt kommer upp till ytan först. Det är naturligt, det är så de flesta människor fungerar.

Det är också så att många människor som mår dåligt aktivt letar efter sätt att bli av med sin ångest. Meditation kan vara en av de metoder de provar och kanske mår de sämre när de börjar. Det är inte så att man får ångest av meditation. Det är snarare så att man känner den och kanske också ganska starkt.

Mår man väldigt dåligt kan det vara ett bra tips att prata med sin läkare innan man börjar meditera och det kan också vara en god idé att se till att man har en erfaren instruktör vid sin sida.

Fungerar inte meditation eller om det känns svårt i början kanske man kan använda sig av metoder som medvetna promenader, att sitta ner och titta ut över havet, handarbeta, springa, vara ute i skogen eller annat.

Sammanfattning

Som en sammanfattning kan man säga att meditation är ett sätt att nå avslappning. Alla kan meditera men det kan ta ett tag att hitta sin form för meditation och att känna av de positiva effekterna. Människor är olika och har olika liv bakom sig. Därför kan man reagera på olika sätt av att meditera. Meditation är varken farligt eller skadligt men kan upplevas obehagligt till en början om man bär på negativa känslor som kommer upp vid meditation. Det går bra att meditera korta stunder då och då eller längre sammanhållna stunder. Ta kontakt med en van instruktör om du behöver hjälp att komma igång.

3 Feb 2021