Proteinrika snacks - vilka är bäst?

Av: MJ

Sedan jag blev vegetarian har jag sökt proteinrika matvaror. Även snacks som chips och liknande har valts med omsorg. Vanliga chips innehåller 4-6 procent protein och 30-40 procent fett. Lantchips innehåller ca 8 procent protein och 27 procent fett. Alltså valde jag de chips som hade mer protein och mindre fett.

Av samma skäl valde jag jordnötsbågar och jordnötsringar. De innhåller mer protein och mindre fett än ostbågar. Curly jordnötsbågar innehåller 13 procent protein och 24 procent. Jordnötsringar från Estrella innehåller 12 respektive 24 procent.

De senaste åren har utbudet av snacks som är nyttigare ökat kraftigt. Jag har valt ut ett antal där tillverkarna särskilt har satsat på mycket protein, mindre fett och mer fibrer. De alternativ som är mest "nyttiga" behöver ju inte vara särskilt goda. Mina favoriter är därför en mix av nyttighet och god smak.

Snackbros gör ekologiska snacks med smak av ost eller jordnöt. De heter organic curls och är gjorda av kikärtsmjöl, rismjöl, majsmjöl och solrosolja. Bågarna med ostsmak innehåller även vasslepulver och ostpulver. Näringsinnehållet är 15 procent fett, 8.2 procent fibrer och 13 procent protein. Bågarna med jordnötssmak innehåller även jordnötsmjöl. Näringsinnehållet är 20 procent fett, 8.7 procent fibrer och 18 procent protein. Jordnötsbågarna innehåller mer av allt jämfört med ostbågarna.

 

Smaken på dessa snacks är ok. Bågarna med jordnötssmak smakar mycket jordnöt. Gott för den som gillar denna smak. De är väldigt krispiga, på gränsen till hårda. Det finns en tydlig antydan av kikärtor i smakbilden för bågarna med ostsmak. De är ändå lättätna. Konsistensen, främst frasigheten, är god. Att båda varianterna därtill är ekologiska kan ses av vissa som ett plus.

Vanliga ostbågar innehåller 10 procent protein och lite drygt 30 procent fett. Här har det tillkommit alternativ som är gjorda på linsmjöl som bas eller bönmjöl (av bondbönor). Estrellas linsbågar innehåller 16 procent fett och 27 procent fett. OLWs Bönbågar innehåller 19 procent protein och 31 procent fett. Hemma hos oss har linsbågarna blivit nya favoriter på grund av god smak och frasighet. Det märks också i affärerna att dessa ostbågar går åt.

OLW har kommit med en hel serie chips av linser och kikärter. Av dessa har de räfflade kikärtschipsen med smak av chili och mild vitlök blivit en klar favorit. En påse innehåller 85 gram och om man inte portionerar detta utan äter direkt ur påsen är det lätt hänt att de tar slut innan man har reagerat. Mycket goda. Näringsvärdet är 20 procent fett och 14 procent protein.

Även om OLW inte har lyckats med sina ostbågar av bönmjöl har de verkligen lyckats med sina helt nya krispiga bönbollar med smaken Creamy Ranch. Innehållet är bönmjöl (49%), majsmjöl, solrosolja och kryddblandning. Näringsvärdet är 18 procent protein och 19 procent fett.

Bönbollarna är relativt små samtidigt som smaken är fyllig. Det räcker att ta några få bollar i taget. Man får mycket smak i munnen och smaken varar länge. Det betyder att man inte trycker i sig i hög hastighet utan suger på smaken ett tag. Ett bra snack som är luftig och frasig.

Gårdschips har gjort en serie snacks med alternativa ingredienser som hummus eller linsmjöl som bas. De har även gjort Havresnack med smak av créme fraiche och lök. Basen är som det låter på namnet havremjöl (57.5%). Näringsinnehåller är 7.7 procent fett, 5 procent fibrer och 19.5 procent protein. Det ser ut som en mycket bra sammansättning. Havre innehåller också en bra kombination av aminosyror.

När det gäller smaken på havresnacks är den sådär. Den är inte läskande på något sätt. När man väl har vant sig vid smaken fortsätter man gärna en stund. Särskilt om det är det enda snacks man har. Risken att man äter upp hela påsen på en gång är mycket liten. Den som vill leva lite nyttigare men ändå tillåta sig att äta snacks ibland behöver inte ha dåligt samvete av att äta dessa snacks.

Varumärket ProBrands har gjort serien ProteinPro Chips. Basen är potatis (ca 55%) och sojaprotein (ca 25%). Jag har bara smakat på en av de tre smakerna. Detta har jag gjort två gånger. De smaker som finns är BBQ, Salt och Sour Cream & Onion (det är denna jag har smakat). Smaken med bäst näringsinnehåll är Salt som innehåller 7.6 procent fett, 8.6 procent fibrer och 24 procent protein. De andra två smakerna innehåller lite mer fett och lite mindre protein. Ingen av dem ligger dock under 22 procent protein.

ProteinPro Chips är ganska hårda i konsistensen. På grund av sin höga proteinhalt är de även mättande. Trots att påsen bara innehåller 50 gram är det svårt för mig att äta alla vid ett tillfälle. Smaken och ätupplevelsen är ganska trist. När man väl har börjat äta är det ändå lätt hänt att man tar några till.

Sammantaget kan man konstatera att de mest proteinrika snacksen är ProteinPro Chips följt av Havresnacks. Fetthalten är låg och fiberhalten är hög. De är också de minst lockande smakmässigt. Godast är Estrellas lindsbågar, OLWs kikärtschips och OLWs krispiga bönbollar. Den sista är den absoluta favoriten just nu. Kan rekommenderas.

Vilka är dina favoriter? Har du andra tips att dela med dig av?

 
6 Sep 2019