Vardagsmotion på jobbet

Av MJ

Ett av våra främsta hälsoproblem är att vi är stillasittande långa stunder. Det händer på jobbet och det händer hemma. Under årens gång har det kommit förslag på hur man kan åtgärda detta.

Ståbord

Ett av de första förslagen som dök upp var skrivbord som går att ändra i höjdläge. Det innebär att man kan stå upp och jobba så länge man orkar. Det cirkulerade siffror på att man förbränner ungefär 20 procent mer när man står upp än när man sitter ned. Senare studier klarlägger att det är mindre.

Fördelen med ståbord är att man kan variera ställningen under dagen. För att inte sitta för mycket är det bra om man står ibland. När man står är chanserna också större att man tar några steg då och då. Ändringen i position är bra.

Gående möten

Möten på två timmar eller mer är typiska fall där man sitter länge och inte får någon direkt variation i ställning eller får någon motion. När man har möten i mindre grupper kan man istället ta mötet gående. Om innehållet i mötet är av ett sådant slag att man inte måste ha presentationshjälpmedel är det rimligt att planera gående.

Jag har personligen testat detta och det har gett ett bra utfall. Man är klar i huvudet samtidigt som man går så tankeverksamheten och bidragen till mötet blir ofta bra. Här får man definitivt motion samtidigt vilket ger positiva effekter i dubbel bemärkelse. Dels från mötets innehåll och dels för att motionen bygger upp kroppen och förebygger hälsoproblem på sikt.

Ta trapporna istället för hissen

Alla som jobbar i hus som har hiss gör det ofta lätt för sig och tar hissen även om man bara ska upp bara en våning. Ett råd är att ta trapporna så ofta du orkar och hissen endast när du inte orkar eller har ont i benen.

Anledningen till att man blir anfådd när man går upp för trapporna är för att det är ansträngande. Eftersom det är ansträngande får man en ordentlig genomkörare i kroppen med förhöjd puls och ökad andningfrekvens. Man förbränner också en del mer än om man tar hissen.

Man märker ganska snabbt när man tar trapporna istället för hissen att man blir mindre anfådd och att kroppen vänjer sig vid den extra ansträngningen. Gå gärna en våning till nästa gång.

Skrivbordscykel

Det senaste för att få motion på jobbet är en skrivbordscykel. Du som har ett höj- och sänkbart bord kan ställa cykeln vid bordet och trampa medan du jobbar. Detta ger definitivt mer rörelse och motion än att bara stå.

Förbränningen blir högre och variationen i rörelserna blir bättre. De som har testat denna typ av motion på jobbet känner sig piggare av att motionera.

Det är inte meningen att man ska cykla sig svettig medan man jobbar men möjligheten finns då cykeln i sig inte sätter några begränsningar för hur hårt du tar i på cykeln. Man får ha olika uppsättningar kläder på jobbet om man ska motionera på sitt kontor.

Ytterligare förslag

Det finns fler förslag på vad man kan göra för att få in mer rörelse i vardagen. Ett förslag är att ha hantlar där man ofta sitter och göra avbrott med att lyfta hantlarna då och då.

Ett annat förslag är att hoppa av bussen en hållplats innan man egentligen ska av så att man får en liten promenad innan man kommer till jobbet eller innan man kommer hem.

Ta en liten promenad på en av rasterna. Ibland tar jag en promenad till en kafeteria och köper en chokladboll. Då får jag dubbla belöningar. Rent energimässigt tar de ut varandra men den rörelse jag får kan man inte ta ifrån mig.

Vad gör du för att få vardagsmotion?

6 Oct 2019